Zorgen voor elkaar is stilstaan bij later.

Om jouw dierbaren goed verzorgd achter te laten is het belangrijk om nu al een keer stil te staan bij later. Wie regelt mijn zaken als ik dement word? Wat gebeurt er als mijn partner overlijdt? Vragen waar we wel eens over nadenken, maar liever niet bij stilstaan. Toch is het belangrijk om nu al zaken te regelen, zoals een levenstestament en/of testament.

Levenstestament

Met een levenstestament regel je wie er voor jou beslissingen mag nemen tijdens leven, indien je daartoe zelf niet meer in staat bent, bijvoorbeeld omdat je dement bent of een hersenbloeding hebt gehad. Het levenstestament treedt in werking als je tijdelijk of blijvend niet meer in staat bent om jouw wil te verklaren/bepalen en daardoor jouw belangen dient te laten behartigen door een ander. Het is belangrijk dat degene die dan alles moet regelen, richtlijnen heeft om jouw zaken te regelen op een manier die aansluit bij jouw eigen wensen.

Testament

Met een testament regel je wat er met jouw vermogen dient te gebeuren na overlijden. Je hebt de mogelijkheid om de eigen situatie naar eigen inzicht te regelen en af te wijken van de wettelijke regels. Denk hierbij aan het vormgeven van jouw persoonlijke wensen, maar ook aan het optimaliseren van de juridische en financiële kanten van jouw situatie zoals bijvoorbeeld de vererving en de erfbelasting. Daarnaast kun je vastleggen wie alles mag gaan regelen als je bent overleden, de zogenaamde executeur. Door dit alles in een testament vast te leggen kun je problemen voorkomen en kosten besparen.