Welkom
bij Consendo.
Dozen met een verhaal
Verschillende dozen met verschillende doelen, maar het kenmerk van dit vernieuwende concept is dat wij van Consendo u een stukje zorg uit handen willen nemen. Tijdens het leven of na overlijden creƫren we een betekenisvolle doos.
Koffiepraat
Op de eerste vrijdag van de maand houdt Consendo de Koffiepraat.
Gedurende een half uur kunt u gratis (juridisch) advies inwinnen over uw persoonlijke situatie.
Wilt u gebruik maken van de Koffiepraat neem dan contact op met ons.

Een levenstestament: wat regel ik daarmee?

Situatie (namen zijn fictief):

In een eerdere column schreven we over Willem Fransen en Wies Legius. Ze zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Uit hun huwelijk zijn twee kinderen geboren, Bert en Klaartje. Zij wonen in een eigen huis met een WOZ-waarde van €250.000,00; de woning is nog belast met een kleine hypotheek. Daarnaast zijn zij nog in het bezit van spaargelden, ongeveer €40.000,00. Op een dag heeft Willem een flinke hersenbloeding gehad, waardoor hij thans in een zorginstelling verblijft.
Vraag: wie mag de belangen van Willem behartigen?
Indien Willem en Wies niks geregeld hadden, is de enige mogelijkheid het aanvragen van een bewind via de rechter. Gelukkig hebben Willem en Wies een levenstestament opgesteld. Hierin heeft Willem vastgelegd dat Wies al zijn beslissingen mag nemen, indien hij daartoe zelf niet meer in staat is. Wies mag dus alles regelen. Ook hebben ze vastgelegd dat Bert en Klaartje de beslissingen mogen nemen, indien Willem en Wies allebei niet meer in staat zijn om hun zaken te regelen.
 
Wies wil graag kleiner gaan wonen; het alleen onderhouden van de woning en de tuin wordt haar teveel. Gelukkig heeft Willem in het levenstestament vastgelegd dat Wies de woning mag verkopen. Hierdoor hoeft er geen rechter bij de verkoop van de woning betrokken te worden. Wies heeft zich ook al voorgenomen om na verkoop van de woning uit de overwaarde een schenking aan Bert en Klaartje te doen. Ook hiervoor heeft ze geen toestemming van een rechter nodig, omdat Willem in zijn levenstestament heeft bepaald dat Wies schenkingen van zijn vermogen mag doen. Het geeft Wies rust dat zij deze zaken kan regelen, ondanks de moeilijke situatie van Willem.
 
Kortom, in een levenstestament regelt men alle zaken die men graag had willen regelen, maar die op een gegeven moment niet meer geregeld kunnen worden, omdat men hiertoe niet meer in staat is, bijvoorbeeld door dementie of een hersenbloeding. Zou men geen levenstestament geregeld hebben, dan is er enkel de weg van het aanvragen van een bewind bij de rechter.
 
Meer weten over levenstestament? Neem contact met ons op of bezoek onze gratis informatieavonden op diverse locaties in de regio.