Welkom
bij Consendo.
Dozen met een verhaal
Verschillende dozen met verschillende doelen, maar het kenmerk van dit vernieuwende concept is dat wij van Consendo u een stukje zorg uit handen willen nemen. Tijdens het leven of na overlijden creƫren we een betekenisvolle doos.
Koffiepraat
Op de eerste vrijdag van de maand houdt Consendo de Koffiepraat.
Gedurende een half uur kunt u gratis (juridisch) advies inwinnen over uw persoonlijke situatie.
Wilt u gebruik maken van de Koffiepraat neem dan contact op met ons.

Een erfenis: moet ik deze aanvaarden?

Situatie (namen zijn fictief):

In de vorige column schreven we over Bart en Tijn. Hun vader Piet is al een aantal jaren geleden overleden. Recentelijk is de enige broer van vader Piet, Klaas, overleden. Hij was vrijgezel en had geen kinderen. Piet en ook Bart en Tijn hadden al heel lang geen contact meer met Klaas. Tot verbazing van Bart en Tijn worden ze benaderd door de notaris met de mededeling dat zij erfgenamen zijn van Klaas. Ook wordt hun gevraagd of zij de erfenis van Klaas willen aanvaarden. Bart en Tijn vragen zich af wat te doen.
 
Vraag: moeten Bart en Tijn de erfenis van Klaas aanvaarden?
Bart en Tijn weten eigenlijk helemaal niks van Klaas, behalve dat hij een levensgenieter was. Het is belangrijk dat Bart en Tijn beslissen wat ze met de erfenis willen. Zolang ze geen keuze hebben uitgebracht is het ook belangrijk dat ze geen zaken voor Klaas regelen. Bart en Tijn hebben drie mogelijkheden, namelijk:

  • Zuiver aanvaarden

Indien Bart en Tijn ervoor kiezen om de erfenis zuiver te aanvaarden, verkrijgen zij alle bezittingen en schulden van Klaas. Dit betekent dat als er meer schulden dan bezittingen zijn Bart en Tijn deze met eigen middelen moeten betalen. Dat is niet wat ze willen, aangezien ze niet weten of er schulden zijn.

  • Verwerpen

Ook kunnen ze ervoor kiezen om de nalatenschap te verwerpen. In dat geval weigeren Bart en Tijn de erfenis en zullen zij niks uit de erfenis verkrijgen, ook niet als deze positief blijkt te zijn. Dit gaat te ver voor Bart en Tijn, want als er nog iets te erven valt, willen zij dit graag ontvangen.

  • Beneficiair aanvaarden

Indien Bart en Tijn de erfenis beneficiair aanvaarden, krijgen ze wat ze willen: ze accepteren de erfenis alleen als er een positief saldo is en ze draaien niet op voor een eventueel negatief saldo. Dit is de beste optie voor Bart en Tijn.
Door de beneficiaire aanvaarding moet de erfenis wel beneficiair afgewikkeld worden, de zogenaamde vereffening. Dit is voor Bart en Tijn geen probleem, liever een aantal extra stappen zetten dan het risico van eventuele schulden lopen.
Meer weten over erfenissen en het aanvaarden daarvan? Neem contact met ons op of maak gebruik van onze “Koffiepraat”.